fyll dina dagar med liv, inte ditt liv med dagar

2013-01-28 | 19:26:00
Följ mig på instagram!
 
zandraabergs


 
-------

Mina kostnader för allt!

2013-01-27 | 20:00:59
Tänkte lägga upp hur mycket jag (vissa kostnader kan gälla endast för mig) fått betala för allting som man behöver betala för att få åka iväg till USA!
 
Flyg + Försäkring: 4771 :-
Visum: 1120 :- (+ 50 :- för transaktionskostnader på banken + 72 :- för frimärken)
Tåg upp till Sthlm + taxi till ambassaden: 800 :- + 190 :-
Hälsoundersökning + TBC-test: 650 :- + 100 :-
Polisregisterutdrag: 192 :-
Internationellt körkort: 230 :-
Resväska: 600 :-
Adapter: 50 :-
TSA-lås: 30 :-
 
TOTALT JUST NU: 8855 :-
 
 
 
 
 
-------

"Payment successful"

2013-01-27 | 00:01:10
Har nu betalat min avgift till AuPair in America! 540 euro fattigare eller närmare bestämt 4771 sek!
Känns otroligt skönt att ha det gjort!
Nu är det endast internationella körkortet kvar SEEEEEN ÄR JAG REEEDOOO!
 
Flyttade igår (fredag 25/1) tillbaka till familjen för att bo där sista månaden! Och eftersom dom gjort om sen jag flyttade så har jag inget rum kvar, vilket gör att min 1.40-säng får stå i vardagsrummet!
 
Negativt? Kommer gå mig på nerverna med att bo i en resväska för en månad! DÖ.
Positivt? Att jag får tillbringa sista tiden med min familj såklart och att jag får spara massssssa pengar!
 
 
-------

One day in Stockholm!

2013-01-25 | 10:43:22
WARNING! Långt inlägg haha!
 
Dagen började med att jag gick upp 4.30 - FYYYY!!! Hann iväg i bra tid till tåget och hann köpa mig en kaffe. Framme i Sthlm vid 8.55 (jag hade tid på ambassaden kl. 9 men kände mig inte såå stressad över det) gick i räääserfart till taxi och fick världens härligaste taxichaufför! Cred till honom!
 
Framme på ambassaden vid 9.10 ungefär och var beredd på vääärsta kön men sen ser jag typ fem personer och tänker "det där kan inte va kön?" men när taxichauffören säger helt chockad bara "men oj, jag har aldrig sett sån liten kö här" så förstår jag att så är fallet - HUR GLAD BLEV JAG INTE DÅ??? Fick stå i typ 10 minuter kö för att sen gå fram och lämna in passet och visa undersidan av skorna. Fick komma in o klä av mig och gå igenom såndär pipgrej, haha! Sen började väntan inne i ett annat hus...segt utan mobil osv haha..

Fick komma ganska snabbt till första fönstret där jag fick lämna in alla mina papper (var lite orolig vad dom skulle säga om min DS2019 då det stod fel på min "place of birth" men var ingen fara som tur var..), sen vänta en liten stund på att få gå fram o lämna fingeravtryck. Efter det fick jag vänta ganska länge innan jag slutligen fick komma till "intervjun" - hon ställde fyra frågor som löd:
 
- Vart jag skulle bo
- Hur många barn och hur gamla
- När jag senast pratade med familjen
- Om jag tagit hand om barn innan
 
Sen var det bara "Your visa is approved" och jag var GLAAAAAAD!!!
 
Jag gick ut och i kön in stod Torun, hann hälsa på henne innan jag gick en promenad in till stan! Fördrev lite tid med att kika butiker och ta en smörgås. Sen efter kanske 2,5 timme hör Torun av sig och hon var färdig! Direkt när hon kom intog vi McDonalds (heheh de va den promenaden!) för att sedan kika butiker, handla lite presenter till värdbarnen och sedan avslutade vi dagen på Café Panorama innan vi satte oss på ett 30 minuter försenat tåg hem! Var hemma i lägenheten vid 22 och däckade räääättt härligt i sängen haha!
 
 
Var i vilket fall superkul och träffa Torun och idag är det exakt EN månad kvar tills vi ses igen! Lite synd dock att vi kommer bo på var sin sida av USA när vi väl är hos våra värdfamiljer dock, men så är det :)
-------

Visa approved!

2013-01-24 | 11:39:08

"Your visa is approved" löd meningen i det sista båset. SCORE!!

Haha allt var verkligen så himla amerikanskt! Vilken säkert de skulle va då ;)

Nu ska jag strosa runt i kalla Stockholm i väntan på Torun! (http://torunaway.blogg.se)

-------

AuPairprocessen - step by step

2013-01-23 | 15:48:08
Helloooo! Såg på Louise blogg att hon hade gjort en lista med datum där saker och ting hade hänt - och blev sugen jag med! Så med en stulen idé kommer här en lista med olika datum där allt hänt från dagen då jag bestämde mig för att ta tag i min dröm till dagen då jag matchades med min familj!
 
29 oktober: Bestämde mig för att ta tag i min dröm - gjorde min ansökan till CC.
 
30 oktober: Hade läst på mer och ansökte hos SI också, och bestämde mig att det var via dom jag skulle komma till USA.
 
1 November: Jag påbörjade min ansökan på internet! Kommer ihåg att jag fick en chock när jag såg allt som skulle fixas - inscanningar, foton, referenser.. ja gud ja! Men satte fart direkt.
 
16 November: Var klar med ansökan och jag skulle boka tid för intervju.
 
27 November: Var på intervju över en lunch! Kändes väldigt personligt och gick bra. Kom som vanligt på massa grejer jag kunde sagt efteråt.
 
5 December: Min ansökan var godkänd och cirkulerade nu hos familjerna! Här började det ständigt kollandet av mailen haha!
 
7 December: Fixade min video och skickade in den! (På min födelsedag, heheheh)
 
15 December: Fick min första match! Blev intresserad med en gång och mamman hade mailat mig direkt och sagt att dom ville prata med mig så snart som möjligt - sagt och gjort! Dagen efter hade vi vårat första skypesamtal. Jag var SJUKT nervös men släppte direkt hon kom upp på skärmen!
 
23 December: En vecka hade gått sedan första skypesamtalet och jag hade hunnit prata fyra gånger med föräldrarna - två med pappan och två med mamman. Jag kände redan efter vårt andra samtal att detta var en familj för mig så jag gick o hoppades hela veckan på det besked jag fick på samtalet dagen innan jul! "We would love to offer you a match, offer you to be our AuPair". Jag var i chock och var SÅ glad, mamman avslutade samtalet med "We are SO excited". Vad var inte jag då? Hade bestämt mig för att jag skulle driva med mamma och farmor som satt i vardagsrummet men det gick inte - sprang till dom hoppandes och skrattandes och i total chock på samma gång!
 
Finding and Moving Into a Small New York Office
 
Kort och gott - allt gick väldigt snabbt, men det ser jag absolut varken som för- eller nackdel då jag tycker att det ända som räknas är att magkänslan känns superbra och att jag verkligen känner att detta kommer bli en bra familj för mig!
-------

Andas ut..

2013-01-21 | 19:21:01
iHola!
 
Hade precis en panikattack typ..haha! Kom på att jag glömde skriva ut papper på att jag bokade tid på ambassaden och crash bom..tårarna bara rann ner när jag för allt i världen inte hittade något om att jag faktiskt bokat tid eller någon sida där jag kan få fram "bekräftelsesidan" igen.
 
Efter lite hjälp på fb o ett mail senare från min kontaktperson på SI så har jag lugnat ner mig då det visade sig att man nödvändigtvis inte behövde pappret utan dom kollar om man bokat tid via passet och att det viktigaste för att få komma in var att man hade en tid bokat och betalat avgiften! :)
 
Tack, nu kan jag sova inatt!
 
Haha sjukt vad man får panik för allt när det gäller det här..
-------

36 days left

2013-01-20 | 17:58:15
Dagarna rullar på. Just nu går jag mest och räknar ner, och det går såååå fort! Vilket jag tycker är KANONERS.
I veckan flyttar jag ut ur lägenheten och tillbaka till la familia för att bo där sista månaden i Sverige. Min kompis tar över lägenheten så kan bli av med den tidigare (skulle ha den till 31/3 egentligen) så nu kan jag spara maaasssa pengar! Åh så bra.
 
Nu börjar jag dock tycka det var för längesen jag pratade med min värdfamilj, jag har mailat med mamman lite fram o tillbaka såklart, men via skype, och att få prata med barnen för guds skull! Har inte gjort det än (föräldrarna har inte velat få dom för involverade innan) men ska göra det nu i slutet på januari/början på februari! Som jag längtar! Ändå dom jag ska umgås med om dagarna ;)
Mamman och pappan känns det kanon med redan, klickar med båda två så tror detta kommer bli såååå bra!
 
ÅH. SÅ. JAG. LÄNGTAR.
 
Det är nu dom senaste dagarna jag verkligen förstått att jag ska åka iväg, innan har det bara varit "ja just de jag ska till USA" men nu, nu så har poletten äntligen fallit ner att jag VERKLIGEN ska åka. WOOOPPPPWOOOP
 

(Förresten, frågade min VM om jag fick publicera bilder/namn på bloggen men hon ville inte det av förstående orsaker - vilket jag respektarar såklart! Så när jag kommer skriva om dom i framtiden så är det enstaka bokstäver som gäller och för att se vem som är vem kan ni kolla i menyn till höger!)
-------

Visum betalt!

2013-01-17 | 20:08:25
Har idag varit och betalat mitt visum på 1120 kr på banken, kirrade originalkvitto som är tvunget också.
Känns skönt! Har även skrivit ut lite papper, som t ex. "bokning-av-tid-på-ambassaden-bevis" och kontoutdrag, scannade även in min hälsoundersökning så nu är det klart med!
Ända som är kvar tills den 24e januari är att jag ska kirra ett kuvert med frimärken för 72 kr. Sen är allt färdigt! SKÖNT. När jag fått godkänd visumansökan så ska jag betala in de pengar som gäller för flygbiljetter och försäkring så är nästan allt färdigt (bara ansökan om internationellt körkort kvar).

Köpte även Sverigetröjor till två av ungarna idag (Dom reade ut dom på stadium, HUR MYCKET TUR???) så en del av presenterna klara!

Btw!!! När jag ska till ambassaden så har även Torun tid 1,5 timme senare än mig så vi ska catcha up efter o ta tåget hem tillsammans! Perfekt att tagga USA tillsammans eftersom vi även åker samtidigt (25 februari). KANONERS.
 
-------

Who are you?

2013-01-15 | 11:58:46
Är lite nyfiken på vilka ni är som kikar in här några gånger varje dag?
Har inte länkat min blogg till mina vänner ännu så det kan ju inte vara dom!
Blivande AuPairer tippar jag på? Stämmer det?
 
Kan ni inte bara slänga in en kommentar om vilka ni är så är jag nöjd, hihi!
 
-------

I onödan!

2013-01-14 | 20:35:02
Haha, visade sig att dom som man verkligen behöver ha för att åka är endast dom 4 första på pappret (och dom har jag ifyllt) och dom andra 4 är det inte alla som har, så dom behövs inte ha. Så har ringt runt som en idiot i onödan, hahaha! Jaja, nu kan jag stryka hälosundersökningen på to-do listan ;)
 
 
Såhär känner jag mig nu, haha!
-------

Ett jääkla krångel!

2013-01-14 | 11:36:27
Suuuuck!
Ringt runt nu på morgonen för att försöka hitta mina BVC-journaler så jag kan få fram vilka vaccin jag tog som liten och vilket årtal jag fick dom. Äntligen fick jag fatt i dom via ett arkiv i Vänersborg så dom ska skicka hem kopior till mig i slutet på veckan/början på nästa.

Alltså, måste bara fråga - Är det fler som fått krångla såhär? (Har inte kvar några vaccinationskort så är ju delvis därför men..)
5 av vaccinerna har jag ju papper på, men har inte papper på tre stycken (dom man får som liten). Dom jag saknar papper på är:
- Typhoid
- Polio
- Whooping cough

Tänkte jag kunde försöka få fram av doktorn, som jag gjorde hälsoundersökningen hos, i vilken ålder man brukar få dom så kunde jag bara räkna ut årtalet.. Men han visste inte (han var inte svensk så kanske därför, vet inte..)! För min skolsköterska sa det att jag har fått dom, måste ju bara ha papper på när...ÅH SUCK! tur jag har lite tid på mig iaf haha!
-------

45 dagar kvar

2013-01-11 | 17:17:33

Två timmar senare, 650 kr fattigare och ett tbc-test rikare lämnar jag hälsocentralen. Damn vilket krångel se ska vaaa!

På måndag ska jag iaf tillbaka för att läsa av testet och för att fylla i det sista av vaccinationerna som jag måste ringa till BVC för att fixa journal på! Tur jag har lite tid på mig ang. detta iaf för tiiiiid tar de!

Next up: synsam! Guuudars vilken hektisk fredag!

-------

En kommentar värd att ta upp!

2013-01-09 | 21:49:00
Fick en kommentar från Fanny som kommenterat detta inlägg:

"Hej Zandra! Vad kul att du ska åka som au pair till New York! Jag var au pair i Ossining, New York och sedan efter en rematch San Jose, CA.
BRA VAL att välja SI och inte CC som jag åkte med. Precis som du skriver är dom så pengak*ta. Supertrevliga på svenska kontoret men i USA bryr sig CC bara om värdfamiljerna. Flera av mina vänner inkl mig själv blev dåligt behandlade av CC. Detta gjordeatt jag åkte hem när det bara gått 6 månader, eftersom jag inte ville stödja den organisationen. Och då var liksom au pairandet til USA min stora dröm, men organisationen Cultural Care förstörde den. Ångrar verkligen att jag inte valde SI. Men jag är ändå glad att jag åkte för det är så himla häftigt i USA.

Kram och lycka till!"

Tyckte denna kommentar var bra att ta upp i ett inlägg för framtida AuPairer som står inför valet att välja orginisation, då jag vet att jag själv uppskattade att läsa allt positivt + negativt om alla! :)

(Vill tillägga att som sagt, ALLA orginisationer har sina plus och minus!!!! Och att det självklart inte behöver vara såhär för alla såklart :))

-------

Vaccinationer...

2013-01-08 | 19:20:43
Tuuuddeeeluuu!

Ringt och fixat med mitt vaccinationskort idag då jag inte har något sen jag slutade skolan. Skolsköterskan hittade 5 dokumenterade vaccinationer (alla man får i skolan) men hon visste att jag fått alla som man får innan skolan på BVC osv. för att om jag inte hade haft "grundskyddet/grundvaccinationerna" skulle jag inte fått alla de man får i skolan. HAHA, hänger ni med?

I vilket fall hoppas jag doktorn godtar det på fredag när jag ska till hälsocentralen för att göra "undersökningen", eller snarare fylla i mitt papper.

48 dagar kvar, my gooood vad fort det går!!!!

-------

PANIK

2013-01-07 | 19:31:56
Haha snacka om att jag fick panik nyss! Min "kontaktperson" från SI ringer och frågar hur det går för mig med att boka tid för visum..Svarar med att jag ska fixa det imorgon för att vi äntligen ska fixa scannern då den inte funkar..Och vad kontrar inte han med? Jo - "Det finns jätteont om tider innan du ska åka så du skulle behöva fixa det idag..." VADÅ PANIK? Testar ta en bild med iphonen som jag kan ladda upp på sidan och guess what? Det funkade! Efter det så strulade diverse saker och jag kunde inte klicka mig vidare i ansökan...panik igen men kung som jag är kirrade jag det ändå!

Så nu sitter jag här med en inbokad tid den 24 januari kl. 9.00 på ambassaden, dessutom är jag 800 spänn fattigare: HELVETE va dyrt SJ har blivit då....

-------

Fråga från "J"

2013-01-05 | 11:53:00
Vilken orginisation åker du med?

Svar: Jag åker med SI! Supernöjd med allt och jag har inget negativt att säga dom dom. (Sinnessjukt bra service, inte nog med att dom svarar på både helger och kvällar, utan även på julafton!!!)

Har skrivit mer om varför jag valde SI här!
-------

Visumfoto

2013-01-04 | 16:04:07
Var o tog visumfoto idag, först tänkte jag ta dom själv men kände sen att det nog var bäst att få dom proffsigt gjorda! Så sagt o gjort, 199 jävla spänn för fyra kort......Men aaaaja, ska till la familia i Hjo på söndag så då får jag låna scannern och scanna in ett av dom så jag kan boka visumtid någon gåååång!

 
(Bild från Österrike 2011)
-------

Placement pack!

2013-01-03 | 15:19:00

Fick hem mitt placement pack idag, lagom fräsch i gårdagens smink och mjukiskläder öppnar jag dörren för att ta emot det - skönt att slippa hämta ut det på Ica iaf!

Ska fixa kort till visumet imorgon så kan jag äntligen boka tid på ambassaden sen! woooppppiedooo!

Och 11/1 har jag tid på hälsocentralen för att fixa medical report! Nu händer det saker!

 

-------

Can't wait!!!

2013-01-02 | 20:02:01

Hoppas tiden går foooort!

-------

RSS 2.0